Slow Bullets – Alastair Reynolds

19. siječnja 2020.

“The Book is beautiful, Yesli.”
“But it will kill us. Yours or theirs—makes no difference.”

Veliki međuzvjezdani rat temeljen na religijskoj netrpeljivosti konačno je priveden kraju. Ah, te usijane ljudske glave, uvijek spremne ići do krajnjih granica u prepirkama čija Knjiga je ona prava.
No, službeni kraj rata nikad ne znači i prestanak međusobne mržnje i želje za osvetom.

Zarobljena i onesposobljena netom nakon proglašenja mira, Scur biva ostavljena da umre u napuštenom bunkeru. Sljedeće što znamo, Scur se budi na brodu čija primarna svrha je prijevoz zatvorenika (odnosno ratnih zločinaca).

Tko je Scur iz čije perspektive pratimo daljni razvoj događaja? Možemo li vjerovati njenoj priči?
Što je pošlo krivo s brodom do te mjere da se svi putnici bude iz hibernacije? Kako spriječiti kaos koji će neminovno nastati među ovim do maloprije zaraćenim stranama? Je li to “maloprije” uistinu bilo maloprije i kamo ovaj brod zapravo ide? Koja znanja i sjećanja su vrijedna očuvanja?

“Fundamentally, we’re all just human beings, caught up in some shit we didn’t ask for.”

U manje od 200 stranica ove jako lijepo uravnotežene space opere Reynolds je, kao i obično, uspio nagurati pozamašnu količinu velikih pitanja i genijalnih ideja. Okosnicu čine teme kojima se Reynolds jako često vraća i koje mu tako neodoljivo dobro leže: memorija i očuvanje civilizacije.
Na njima Reynolds gradi priču o želji za osvetom, o pružanju nove šanse, o prioritetima i identitetu koja se čita brzo i u jednom komadu ali pitanja kojih se dotakne zuje po mislima jako dugo nakon čitanja.

Ako još nikad niste čitali nešto Reynoldsovo, ova knjižica je super uvod. Odlično oslikava Reynoldsov stil pisanja: trilerski tempo uvjerljive i bogate space opere prožet egzistencijalnom strepnjom i začinjen blagim naznakama Lovecraftianskog horora.
Stil koji me, u kombinaciji s izborom tema, već godinama ostavlja bez teksta do te mjere da ovom čovjeku jednostavno ne mogu dati manje od svih pet zvjezdica.
Čak i tih pet se često čini premalo u usporedbi sa svim tim zvijezdama novih i drugih svjetova koje je on pružio meni.