Što radim kad ne čitam knjigu?


Kažem li da su mi Snow Crash, Cryptonomicon i Anathem najdraže knjige od Neala Stephensona, zasigurno i nećete biti osobito iznenađeni mojim profesionalnim interesima. Naime, studirala sam kognitivnu i računalnu lingvistiku, radim kao programer, profesorica sam logike, etike i filozofije (po struci – ne predajem jer se ispostavilo da više volim pričati s računalima nego sa srednjoškolcima 😅). Naravno, ja sam pisala kod za ovaj web pa, ako nađete kakvih bugova, svakako javite da ih popravim.

Jedan od mojih relativno novijih hobija je cosplay. Privlači me s jedne strane zato što volim izrađivati stvari općenito, a s druge zato što je zabavno biti tu i tamo lik iz svoje omiljene knjige, filma ili video igre. Ovo se pokazalo i kao poprilično koristan hobi jer sam u vrlo kratkom roku naučila rukovati sa širokim spektrom alata koji dobro dođu za pravljenje i popravljanje stvari uokolo po stanu 😀.

Jedan od mojih najstarijih hobija je crtanje i slikanje. Veći dio života sam preferirala vodene/akrilne boje (primarno zato što se brzo suše), ali u zadnje vrijeme često koristim i uljane boje.
Od umjetnosti cijenim nadrealizam, impresionizam i naravno renesansu.

Što da kažem, ima mi nešto posebno privlačno u svim tim aktivnostima (poput pisanja koda, izrade cosplaya, crtanja/slikanja) koje se svode na pravljenje nečega iz skoro-pa-ničega. Također, prilično je zarazan i taj osjećaj ponosa i samopoštovanja koji te ulovi kad to vidiš gotovo.
Puno ljudi se iznenadi kad čuje da u isti koš stavljam umjetnost i programiranje ali meni su uistinu jako slični – oboje su kao legići.

Kao i većina knjigoljubaca, nisam naročito društvena osoba; ali svemir se potrudio pronaći savršen način da me natjera na povremeno druženje: boardgames.
Neke od meni najdražih su:
Arkham Horror (i LCG i boardgame), Lords of Waterdeep, The Expanse, 7 Wonders (pogotovo duel), Dominion, Five Tribes, Splendor, Kingdomino, itd.

Volim, s vremena na vrijeme, kad je vani toplo i ništa ne pada, navući svoje role na noge, staviti slušalice u uši i prozujati malo uokolo 😊. Što se tiče drugih sportova, oduvijek sam su me privlačile borilačke vještine i ples. Trenutno treniram samo swing plesove (lindy hop, charleston, …).

Kao što se dalo naslutiti, glazba je u mom životu ekstremno važna. Što u nekom trenutku slušam uvelike ovisi o tome što radim i kako se osjećam, ali generalno cijenim širok spektar žanrova (bez problema se na jednoj te istoj playlisti mogu naći npr. jazz, black metal i klasika). Koga zanima detaljnije, uvijek može baciti oko ovdje.

Kad uspijem uloviti vremena od svih gore navedenih aktivnosti (i drugih koje sam vjerojatno zaboravila spomenuti), onda pravim kolačiće. I, da budem posve iskrena, nije mi ih toliko zabavno praviti i jesti koliko ih obožavam ukrašavati.


Više o svemu spomenutom (crteži/slike, cosplay, kolačići) možete pronaći na mom osobnom profilu @russells_cat.