Znate onaj osjećaj kad u parku ili busu slučajno ugledate osobu koja čita neku vama jako dragu knjigu?
E pa to je jedan od razloga zašto ovo radim – želim pisati o knjigama koje ja volim u nadi da ću možda negdje nekog nagovoriti da nekoj od njih pruži šansu.

Iz rečenog možete pretpostaviti da ću uglavnom pisati o knjigama koje mi se iz ovog ili onog razloga uvuku pod kožu. Da budem posve iskrena: ne volim kad se recenzenti trude biti objektivni i nastoje na silu zarobiti knjigu u pretencioznu literarnu kritiku i/ili prepričati sadržaj. Stoga, ono što ovdje možete očekivati su ekstremno subjektivne priče o knjigama.

Nadalje, neću baš pisati o svim knjigama koje pročitam (jer onda više ne bih imala vremena za čitanje 😛).
Ali ako vas zanimaju dojmovi o bilo kojoj knjizi koju jesam pročitala, slobodno pitate.

Iako zapravo čitam svašta nešto, moj trenutni plan je ograničiti ovaj blog na SF & fantasy – s jedne strane zato što takve knjige ipak dominiraju mojim policama, a s druge zato što su u moru knjiških blogova ipak nekako slabo zastupljene.

Dvije godine kasnije…

Malo je reći da vrijeme leti kao ludo. Prije bih rekla da leti sve luđe i luđe. Ne znam za vas, ali ja naprosto ne mogu vjerovati da je danas ni manje ni više nego 737. dan postojanja ovog bloga 🤭. Bar dok ne krenem detaljno promišljati što se sve dogodilo, pročitalo i naučilo kroz te dane.

Između ostalog naučilo se ponešto i o tomu kako funkcionira ovaj blog 😅
Prva godina je bila probna i tu sam i ja sama tek učila što želim i namjeravam s ovim blogom. Druga je bila 2020. što je samo po sebi dovoljno objašnjenje koje uopće i ne treba dalje razlagati.

A kamo ćemo s ovom trećom?

 1. Blog će se zadržati za pokoju dužu recenziju. Ako knjiga nije standalone, onda najčešće onako cijelog serijala zajedno jer mi uglavnom nema smisla reviewati tipa samo 4.dio nečeg i slično.
 2. Recenzije će i dalje biti spoiler-free. Onako više apstraktniji i jako subjektivni dojmovi iz kojih onda možda uspijete skužiti želite li dotičnim knjigama pružiti šansu ili ipak nisu vaš cup of tea. Neće biti nikakvih prepričavanja radnje (za te stvari imate wikipediju i ostatak interneta). Uvijek će biti priložen i pokoji citat da steknete dojam o atmosferi i stilu. Dakle kao i dosad.
 3. Ako bude ikakvih eseja o knjigama koji uključuju spojlere, bit će naznačeno. Tog dosad nije bilo, ali ima tih par knjiga za koje želim nekad u životu nešto tog tipa napisati.
 4. Budući da pitanja “Odakle da krenem čitati xyz?” dobivam jako često, uvest ću i takve postove. Prvi na redu su “101 Cosmere” i “101 RSU”. Njih sigurno dobijete ove godine, ali vjerojatno uleti još koji.
 5. Nije isključena mogućnost da upadnu i neki drugačiji formati blogpostova, ali o tom potom.
 6. Kao što ste već primijetili, službeni jezik ovog bloga, a i pripadajućih društvenih mreža, je moj hrvatsko-engleski hibrid uz pokoju izmišljenu riječ jer su takve najbolje 😅.
  To se neće nikad promijeniti – svi jezični puritanci kojima to smeta nek “naberu” 🙈.
 7. Glavna akcija je na Instagram profilu.
  Tamo postam puuuno češće nego tu – blog služi više onako za duže postove koji su nepraktični za društvene mreže.
  Instagram postovi će vas držati up to date što se kod mene trenutno čita, raznorazni citati, bookstagram izazovi, kratki dojmovi, brze preporuke i slično.
  Svi ti instagram postovi se također repostaju na Facebook page.
  Međutim, na Instagramu se ustalilo i shareanje storyja koji su onako random day-to-day stvari relativno vezane za knjige i sf/fantasy općenito, ali bude tu dosta i stvari slobodnije prirode (serije, filmovi, cosplay, gluposti koje meni padnu na pamet, …), te ogromne količine glazbe 😅. Naime, od početka ove godine tamo imam tzv. song diary koji funkcionira tako da ja shaream pjesmu per day (sve te pjesme se spremaju u highlight “🎶 2021 🎶” pa ako vam zvuči zanimljivo slobodno bacite uho).