Najbolje iz 2019. godine

5. siječnja 2020.

Puno toga divnog se pročitalo tijekom prošle godine. Vrijeme je da neke naslove izdvojim kao možda ipak najimpresivnije.

Top 3 fantasy

1. The Heroes (Junaci) – Joe Abercrombie

Volim sve njegove knjige, ali ova mi je ipak najdraža dosad. Preko šesto stranica teksta za prikaz samo tri dana borbe. Humor neprocjenjiv. Uvid u ljudsku prirodu vrhunski odrađen kao i uvijek. Antiratna filozofija na zavidnom nivou.
Više o Abercrombiejevim knjigama pročitajte ovdje.

2. Memories of Ice – Steven Erikson

Treća knjiga serijala Malazan Book of the Fallen. Već prva me skroz otpuhala s nogu, druga je bila level “OK. Od ovog stvarno bolje ne može.”, a onda dođe ova treća i ispostavi se da ipak može.
Što reći: jedan uistinu s ničim drugim usporediv serijal epskog fantasyja.
Jako zahtijevan i opsežan komad guste proze u kojem svaki paragraf vrijedi zlata. Potencijalna opasnost jedino u tome što nakon čitanja ovog serijala mnogima sve drugo više “nije dovoljno dobro”. 🙌🏻

3. The Hero of Ages – Brandon Sanderson

Završetak impresivne Mistborn trilogije. Neviđena kvaliteta i maštovitost u osmišljavanju magijskog sustava, te daleko najljepše i najelegantnije napisan kraj. Brzo i lako se čita. Zabavno i zarazno s jako šarmantnim likovima. Opsežniji prikaz cijele trilogije možete pročitati ovdje, te prikaz još boljeg serijala koji se nastavlja na nju ovdje.

Top 3 SF

1. Beyond the Aquila Rift – Alastair Reynolds

S obzirom da je riječ o jednom od meni najdražih pisaca, njegovih romana sam se stvarno pošteno načitala. Uvijek me iznova ostavi bez teksta izborom tema, atmosferom koju stvori, napetošću koju uspješno održava kroz stotine i stotine stranica svojih space opera, te veličinom svoje mašte. Ovo je bio prvi put da čitam neku zbirku njegovih kraćih radova i veseli me vidjeti da je jednako talentiran i za takav format. Definitivno najbolja zbirka koju sam imala čast držati u svojim rukama.

2. Nemesis Games (Nemezine Igre) – James S. A. Corey

Peti dio sad već jako poznatog i popularnog serijala The Expanse (Prostranstvo). Meni ujedno i najdraži dosad. Više o ovom romanu možete pročitati ovdje.

3. Echopraxia – Peter Watts

Blindsight je jedan od onih genijalnih i briljantnih SF romana za koje je teško vjerovati da su napisani ljudskom rukom. Echopraxia pak možda i nije baš na toj razini genijalnosti, ali svejedno je pažnje vrijedan sidequel. Prvi je svojevrsna filozofska studija o svijesti, a drugi o slobodi volje.

Top 3 comics

1. Saga of the Swamp Thing (Saga o Čudovištu iz močvare) – Alan Moore

Prva knjiga poznate Swamp Thing sage. Od Moorea uvijek očekujem puno, kako po pitanju priče tako i inovativnosti što se tiče samog medija. Drago mi je što mogu reći da je još jednom nadmašio moja očekivanja i da se baš veselim ostatku ovog serijala.

2. Saga Vol.1 – Brian K. Vaughan

Neočekivano dražestan strip s vrlo zanimljivom narativnom strukturom koji se odmah lansirao u moje favorite. Također jedva čekam čitati i nastavke.

3. The Dreaming Vol. 1: Pathways and Emanations – Simon Spurrier

Koliko god sam sa strahom i nelagodom iščekivala nove Sandman serijale, drago mi je reći da me ovaj poprilično pozitivno iznenadio. Naravno, nije to na razini Gaimanovog originalnog serijala, ali svakako je dovoljno zanimljivo da se nađe na ovoj listi. Za svaku pohvalu je i kvaliteta ilustracija jer odišu magijom kakvu ovaj svijet zaslužuje.

Top 3 “oldie but goldie”

Kategorija koja će sadržavati SF/fantasy romane koji su stariji od mene 😀 Znam, znam… jako egocentrično, haha, ali eto što se može, svak je samom sebi mjera svih stvari 😛

1. Childhood’s End – Arthur C. Clarke

Uistinu impresivan roman o “prvom kontaktu”. Divno napisan i vrlo poticajan za razmišljanje i danima nakon čitanja. Definitivno jedna od dvije meni najdraže Clarkeove knjige (druga bi bila The City and The Stars).

2. Babel-17 – Samuel R. Delany

Jedan od Nebulom nagrađenih romana koji me baš ugodno iznenadio svojom tematikom. Obožavam te SF romane koji u svoju radnju implementiraju lingvističke teorije. Više pročitajte u postu o Nebula dobitnicima iz 1966.

3. A Wizard of Earthsea – Ursula K. Le Guin

Ursulu inače već dugo cijenim kako zbog nekih kratkih priča, tako i zbog genijalnih SF romana. Ovo je prvi put da sam u ruke uzela neko njeno fantasy djelo i mogu reći da vrijedi pažnje. Veselim se čitanju ostatka ovog serijala.

Top 3 novootkrivena SF/fantasy autora

1. Laini Taylor

Ostavila me opčinjenu svojim romanom Sanjar Strange. Nastavak, Muza košmara, strpljivo čeka na polici i definitivno će biti progutan u skorije vrijeme. Posebno me se dojmio njen profinjeni bajkoviti stil izražavanja.

2. Robin Hobb

Širom svijeta poznata po svojoj Farseer trilogiji, ove godine je konačno dobila i tu čast da zasjedne na moje police. Pročitah tek prvi dio, Assassin’s Apprentice. Nisam očekivala da će otići u smjeru u kojem je otišlo, ali mi se baš jako svidjelo što jest.

3. Becky Chambers

Iako sam inače nešto sklonija malo manje sladunjavom SF-u, njen kratki roman To be Taught, If Fortunate me poprilično impresionirao. Već dugo u planu za čitanje je i njen serijal Wayfarers – poprilično sam sigurna da ga budem načela već ove godine.

Domaći SF/fantasy

Kategorija koju, posve nepravedno, često zanemarim i zapustim :/
U cijeloj protekloj godini pročitala sam samo dva: Japodinine muke (Ivana Delač) i Mletački sokol (Milena Benini). Oba romana su bila odlična i svakako su za preporuku. A jedna od mojih misija za ovu godinu je pročitati više domaćih autora jer to uistinu zaslužuju.

Top 3 “ostalo”

Kategorija za djela koja ne spadaju u SF/fantasy.

1. Blockbuster – Zoran Žmirić

Predivan antiratni roman domaćeg autora koji me rasplakao i o kojem razmišljam često i tjednima nakon čitanja. Također, jedan od autora čitanje čijih ostalih djela je u planu.

2. A Gentleman in Moscow – Amor Towles

Obožavam romane koji raskošnim i osebujnim stilom opisuju nečiju svakodnevicu obraćajući pažnju na sve te neke sitnice i detalje koji ju čine posebnom i magičnom.

3. A Guide to the Good Life: The Ancient Art of Stoic Joy – William B. Irvine

Jako dobro napisan suvremeni prikaz drevne – meni osobno jako drage – stoičke filozofije. Ne mogu reći da se slažem baš doslovno sa svim napisanim, ali definitivno pruža mnogo toga za ponijeti i primijeniti u vlastitom životu.