Knjiški izazov 2020.

1. siječnja 2020.

Svake godine – ova je već sedma zaredom – postavim si Goodreads izazov na 42.
S jedne strane zbog same simbolike broja (više o tome ovdje), s druge jer sam skužila da je moj idealni broj pročitanih knjiga u jednoj godini upravo tu negdje. Istini za volju, u većini slučajeva ga pošteno prekoračim, ali svejedno volim taj osjećaj da mi zadani cilj nije nešto zbog čega ću ignorirati ostale hobije ili birati lakše, kraće i brže čitljive naslove samo kako bih ga sustigla.

Toliko o mom broju.
Što se tiče vašeg, bio on 10 ili 100, želim da vam broj pročitanih knjiga u 2020. godini bude:
– dovoljno velik kako biste iz njih u svoj život ponijeli puno
– dovoljno malen kako biste ipak stigli živjeti i van knjiga, te imati i druge ništa manje vrijedne hobije

Ja zasigurno nisam tip osobe koja će vaš knjiški ukus prosuđivati bilo na temelju broja pročitanih knjiga, bilo na temelju žanra kojem najviše pažnje posvećujete – svi imamo svoj tempo, svoje preference, te sami najbolje znamo procijeniti koliko čega nam odgovara 🙂

Stoga, za ovu godinu, predlažem da zajedno odradimo i jedan pomalo drugačiji izazov…

Naime, razmišljala sam o knjigama koje pročitah prošle godine i pitala se što to neke od njih izdvaja iz gomile, zašto su mi baš te nezaboravne i posebne, što ih čini važnim dijelom mog života a ne samo brojem na “pročitano” listi.
Jednako tako sam razmišljala kako mi je pogrešno cijelo ovo natjecanje i ispričavanje oko broja pročitanih knjiga koje vidim uokolo na blogovima. Stvarno je nebitno, poprilično sam sigurna da ih nitko od nas ne čita zbog broja. Bar se iskreno nadam da to ne radimo.
Iz tog razmišljanja se rodila upravo ova ideja za knjiški izazov koji možete, u pdf formatu (čisto da vam bude praktičnije ako ga želite isprintati) , skinuti odavde: Knjiški izazov 2020.

Tijekom godine ću vas još koji put podsjetiti na ovaj izazov, te pred sami kraj tražiti da podijelite svoju listu knjiga koje su zadovoljile ove kriterije. Stavki je samo 7 jer poanta ovog nije “the more the merrier”. Štoviše, slobodno možete jednu knjigu staviti i na više mjesta. Naravno, iako moj blog jest primarno orijentiran na SF i fantasy, na vašoj listi mogu biti knjige iz bilo kojeg žanra.

Veseli me vidjeti koje knjige će vam ispuniti ove kriterije 🙂

Dodatni poticaj:
na samom kraju godine budem organizirala i neko darivanje u kojem će moći sudjelovati samo oni s popunjenom listom.

Sretna i dobrostranična nova godina 🙂