Čarobni spavanac

29. travnja 2019.

“I like libraries. It makes me feel comfortable and secure to have walls of words, beautiful and wise, all around me. I always feel better when I can see that there is something to hold back the shadows.” 

― Nine Princes in Amber, Roger Zelazny

Kao i većinu knjigoljubaca, mene izvući iz stana i nije baš najlakši poduhvat. Već odavno usavrših izgovore i obmane kojima ću – kako vas, tako i samu sebe – brzo uvjeriti da me se pusti u miru pročitati još koje poglavlje. Lagala bih da kažem kako je Speaker for the Dead jedina knjiga zbog koje sam propustila već dogovorenu proslavu Nove godine. Stoga uvijek moram smišljati sama sebi neke zamke da ipak, tu i tamo, iziđem iz stana 😅.

Jedan od najefikasnijih načina je, naravno, u izlazak upakirati nešto vezano za knjige. Tako sam, prije nekih godinu i po, počela ići na bookclub koji organizira knjižara Hoću knjigu. Već na prvom sastanku upoznala sam neke zanimljive ljude:
– Anu (koja, osim što vodi sam bookclub i radi u spomenutoj knjižari, stoji i iza jako poznate stranice Knjige su moj svijet)
– Sanju (koja, osim što je voditeljica marketinga u Hoću knjigu i odgovorna osoba za ovakve cool eventove, iza sebe ima i roman Zvijezde među nama)
– Mateju (koja stoji iza stranice Little Miss Books i moj je glavi izvor ideja što čitati kada su u pitanju trileri)
Kako je bookclub rastao, povećavao se i broj divnih poznanstava. No, stvar nije stala samo na tome. Naime, ohrabrena pozitivnim ishodima ovog iskustva, prijavih se za još jedan knjiški event u istoj knjižari, tzv. Čarobni spavanac.

Čarobni spavanac je jedno inovativno i nezaboravno iskustvo koje bih preporučila svima vama. Sama ideja je dosad provedena u stvarnost tek dva puta (na prošlogodišnju i ovogodišnju Noć knjige). Odmah ću vam se pohvaliti da sam jedna od rijetkih osoba koja je imala čast prisustvovati oba puta 😊.

Kako se prijaviti?

Kad se Noć knjige približi, natječaj bude objavljen na Hoću knjigu stranicama (web, facebook, instagram). U sklopu prijave prilažete neki kreativni rad (tekst, fotku/video) koji opisuje vašu ljubav prema knjigama. Na temelju njega se onda bira 10 sretnika koji osvajaju spavanje u knjižari.

Što vas čeka?

Nakon što ste se iskakali po stanu kao malo dijete jer vam se posrećilo biti jedan od deset izabranika i pohvalili se svim poznanicima koji su vaš entuzijazam dočekali zbunjenim pogledima, vrijeme je da se počnete pakirati.
Čeka vas doslovno cijela noć u knjižari, stoga ponesite sve što vam je potrebno: vreću za spavanje, jastučić, dekicu, četkicu za zube, pidžamu, …
Nakon što se svi okupite, slijedi upoznavanje. Također, svaki od vas dobije na dar vreću s knjiškim novitetima i drugim sitnicama ❤. Moram priznati da su pokloni uistinu divni (moju ovogodišnju hrpicu možete vidjeti na facebooku i instagramu).
Nakon što ste pregledali svoje novo blago i eventualno se razmijenili s drugima za knjige, slijedi specijalni bookclub koji vodi ranije spomenuta Ana Jembrek. Kroz tih sat vremena ćete pričati o svojim najdražim knjigama i najdražim žanrovima, te skupiti tonu preporuka i ideja za čitanje od drugih ljudi.
Slijedi lov na bonove. Naime, uokolo po knjižari se nalazi 10 sakrivenih Hoću knjigu bonova. Svaki od vas dobije papirić s hintom koji pomaže u pronalasku.
Ovom potragom završava službeni dio noći i počinju slobodne aktivnosti:
– ako ste pospani, možete se zavući u svoju vreću za spavanje
– ako vam se čita knjiga, na raspolaganju vam je sve što nađete
– ako vam se druži, obično se dolje kod fotelja skupi ekipica
Bez obzira kako ste noć proveli i koliko ste spavali (ako jeste spavali uopće), ujutro vas čeka fitness (koji se zapravo dosad nijednom nije održao jer smo bili lijeni 🤣) i doručak.

Zašto se prijaviti?

Sama činjenica da sam nakon prvog jedva dočekala da dođem i na drugi (baš mi se posrećilo jer su neki bili nepristojni i otkazivali u zadnji tren) bi vam trebala biti dobar znak i motivator da se i sami prijavite.
Osim odlične cjelonoćne zabave i vrlo posebnog životnog iskustva, upoznat ćete i nove ljude s kojima dijelite ljubav prema knjigama. Dosadašnji spavanci su inicirali divna prijateljstva koja su se nastavila do današnjeg dana. Također, znam da svima vama, kao i meni, nikad dosta sati za njuškanje po policama, pa zašto biste onda propustili jedinstvenu priliku da to radite doslovno cijelu noć?